Verhoging assurantiebelasting - WA verzekering

Vanaf 1 januari 2013 is het zover. De assurantiebelasting zal worden verhoogd. Waar de assurantiebelasting voorheen nog 9,7% bedroeg zal deze per 1 januari 21% bedragen. Een fikse verhoging dus. Ook deze maatregel hoort weer bij de bezuinigingsplannen van de overheid.

Er hoeft overigens niet over alle verzekeringen assurantiebelasting worden betaald. Assurantiebelasting is alleen van toepassing op schadeverzekeringen. Daar valt dus ook de WA verzekering onder. Andere verzekeringen die onder de schadeverzekeringen vallen zijn onder andere de rechtsbijstandverzekering, woonhuisverzekeringen, de autoverzekering en de reisverzekering. Over al deze verzekeringen wordt dus vanaf 1 januari 2013 21% assurantiebelasting betaald.

Waar u het misschien niet van zou verwachten, maar waar u ook niet onder het betalen van assurantiebelasting uitkomt is de pechhulpverzekering. Heeft u dus een dergelijke verzekering lopen, dan zal u ook over deze verzekering 21% belasting moeten gaan betalen.

Als u net voor de datum waarop de verhoging van kracht gaat uw WA verzekering gaat verlengen heeft u geluk, want dan betaalt u gewoon nog de 9,7%. Echter alle WA verzekeringen die vanaf 1 januari worden afgesloten, dan wel worden verlengd, zijn belast met 21% belasting.

Veranderd er verder nog iets aan de premie voor de WA verzekering?

De premie exclusief de belasting zal gewoon hetzelfde blijven. Hier heeft de verhoging ook geen enkele invloed op. Uiteraard zult u wel maandelijks wat meer moeten gaan betalen vanwege de verhoging van 11,3%. Bij alle verzekeraars heeft u hiermee te maken, dus overstappen is geen optie om dit te ontlopen.